Type: cultural-renovation I Client:  Filotheaton I Size: 920 m2 I Location:  Athens I Status: completed I Date: 2014

 

Collaborations: Dilaveraki Ifigeneia (supervision architect), Nassiopoulos Dionisis (mechanical engineer), Mitropoulos Costas (photography) 

 

The complete renovation of Gloria Theater is the first step in rejuvenating this historic theatre (built in 1962) in downtown Athens.  Our purpose is based on three pillars: improvement of the theatrical experience, expansion of theatre facilities and incorporation of classical pieces in modern design with the maintenance of the important history of the venue. The fast paced renovation process started in September 2014 and was completed in 4 months.

 

Our design proposal is focused on the transformation of the main theatre space- both the arena and the balcony- into a ‘black box’ with bold, red coloured surfaces. A thorough disassembly of the wall coatings, floors, windows, and electrical equipment took place in order to expose the materials, textures and structural elements of the theatre shell whilst enhance the audiovisual and thermal performance of the building.  An industrial character was given by unifying a collection of contradicting elements and textures. Rough surfaces of bare concrete were combined with soft surfaces of velvet carpet, curtains and theatre seating, along with the dynamic use of lighting strips in a network of copper waterpipes.

 

The dramatic atmosphere of the main stage comes into contrast with the bright, white coloured entrance hall with a view to the arcade.

At the same time, a second smaller stage was created, at the place of the ex-foyer of the second floor, in order to host new forms of contemporary theatre and alternative stage performances by young artists.

 

Throughout the entrance hall, forged cement is used for the covering of the floor surface in combination with white colored brick wall pattern.

Laminate wood floor and grey wall colors were chosen for the refurbishment of the actors’ dressing rooms whilst a playful tone was given through the use of graphic icons placed on each door of the theatre in order to indicate as signage the various functions of the interior space.